Mint az édes töltelékeknél, ennél is számos változat létezik.
Ami a fontos, hogy két csoportra kell osztani őket!
Mégpedig, hogy a töltelék együtt süljön-e a tésztával, vagy csak ha kisült a sütemény utána legyen megtöltve.
Amely töltelékek tartalmaznak nyers tojást vagy nyers hús félét, azokat minden esetben együtt kell, hogy süssük a tésztával. Ha már kisült készítményekbe, süteményekbe szeretnénk töltelékeket azok már csak sült, főtt húsfélék lehetnek vagy tartósított pl. konzervek (májkrém, halkonzerv) Ugyanúgy, mint az édes töltelékeknél itt is elengedhetetlen a higiénia és technológiai sorrend betartása.
Először kezdjük azokkal a töltelékekkel, melyeket együtt sütünk a tésztával.
Májkrém-töltelék
Libamáj 250 dkg
Tejben áztatott fél zsemle
Egész tojás 1 db (nyers)
Teavaj 5 dkg
Só, bors
A libamájat süssük meg.
Villával jól törjük össze.
Adjuk hozzá a beáztatott zsemlét.
Majd keverjük hozzá a tojást.
Ezután a puha vajat keverjük bele.
Legvégül ízesítsük sóval, borssal, kevés majoránnával, de akár egy kis mustárt is tehetünk bele, ezzel egy kis pikáns ízt adva a tölteléknek.
Ezt a tölteléket elkészíthetjük akár marhamájból is, de én már készítettem sertés vagy csirkemájból is.
Megfontolandó!
Bármilyen májból készítjük a tölteléket, mindig hőkezeljük! (pároljuk meg vagy süssük)
A májat hűtsük ki, mielőtt hozzáadjuk a többi összetevőt!
Sütés közben ne sózzuk a májat!
Sonkatöltelék
Füstölt sonka 25-30 dkg
Tojássárgája 3-5 db
Só, bors, pirospaprika
Füstölt vagy pácolt sonkát daráljuk le apróra.
Keverjük hozzá a tojássárgáját.
Ízesítsük a felsorolt fűszerekkel tetszőlegesen.
Ezt a tölteléket elkészíthetjük más füstölt húsból is.
Szalámi-kolbász töltelék
Ennél a tölteléknél nem írok arányokat, de hasonló mennyiséggel készíthetünk tölteléket, mint a sonkánál.
Természetesen itt nyers a kolbász vagy a sonka.
Viszont figyeljünk arra, hogy esetleg nem is kell fűszereznünk, mert egy bekevert, karakteresebb ízű szalámi vagy kolbász, megfelelő mennyiségű fűszereket tartalmazhat.
Ha intenzívebb ízre vágyunk, fűszerezzük kedvünk szerint, de pikánsabbá tehetjük zöld fűszerekkel is.
Megfontolandó!
Vigyázzunk a nyers tojás felhasználására!
Csak ép, hibátlan, friss tyúktojást használjunk!
Gombatöltelék
Csiperkegomba 40 dkg
Tejben áztatott fél zsemle
Vaj 10 dkg
Só, bors
A gombát tisztítsuk meg.
Vágjuk apróra.
Sós vízben főzzük meg.
Szűrjük le.
Adjuk hozzá a tejben áztatott zsemlét.
Adjuk hozzá a vajat.
Ízesítsük sóval, borssal.
Megfontolandó!
Ha erdőben szedett gombát használnánk a töltelékhez, előtte minden esetben vizsgáltassuk be gombaszakértővel!
Velőtöltelék
Borjú vagy sertésvelő 20 dkg
Bármilyen zsiradék (olaj, sertészsír, vaj) 5 dkg
Egész tojás 3 db
Só, bors
Tisztítsuk meg a borjúvelőt. (hártyáját távolítsuk el)
Pirítsuk meg egy kis zsiradékon
Tegyük bele az egész tojásokat.
Ízesítsük sóval, borssal.
Szaporíthatjuk egy kis tejben áztatott zsemlével is.
Megfontolandó!
Ennél a tölteléknél is, mint bármely más nyers tölteléknél, fokozottan ügyeljünk a higiéniára!
A nyers hús szeletelésére külön vágódeszkát használjunk, és ezt a továbbiakban különítsük el és csak erre használjuk!
A megmaradt tölteléket soha nem teszem el a hűtőbe, hanem meleg szendvics vagy pizza készítéséhez használom fel.