Gyümölcsös tejszínkrémek

Ezeket a krémeket ugyanúgy, mint a vajkrémeknél, készíthetjük friss vagy befőtt, esetleg mirelit gyümölcsökből is.

A gyümölcsöt tőrjük át velőnek és így adagoljuk a cukrozott, felvert tejszínhabhoz.

Ha olyan gyümölcsünk van, ami kevésbé lédús, akkor feldarabolva is használhatjuk.

A csonthéjas terméseket pörköljük meg, daráljuk vagy nyújtófával tőrjük össze és így használjuk. Ízesíthetjük ezen kívül rummal, mandula likőrrel, narancs likőrrel is. Egyébként pedig csak a fantázia szab határt.

Mivel a pépesített gyümölcsnek nagy a nedvességtartalma, ezért folyadéknak számoltam a receptben.

Íme, egy-két egyszerű recept:

Eper tejszínkrém

Tejszínhab 0,7 dl

Porcukor 12-15dkg

Eper 30 dkg

Oldott zselatin 2dkg(2dkg zselatin 2dl vízbe)

Hasonló képen készíthetünk barack, málna, meggy, ribiszke, vagy más, egzotikus gyümölccsel krémet.

Én általában egy kis citromlevet is szoktam adni hozzá, hogy jobban kiemelkedjen az adott gyümölcs íze.

Tuttifrutti tejszínkrém

Ennél a receptnél cukrozott gyümölcsöt is használhatunk vegyesen, de inkább maradjunk a jól bevált friss gyümölcsöknél.

Tejszínhab 0,7l

Cukrozott gyümölcs 15dkg

(Vagy friss vegyes gyümölcs darabolva 15dkg)

Oldott zselatin 1,5 (2) dkg

(porcukor 10dkg)

Ízesítésnek: maraschinó, triple-sec likőr

Ha nem találjuk elég édesnek a vegyes gyümölccsel, egy kicsi porcukrot adjunk hozzá.(de inkább ne)

Dió, Mogyoró, Mandula tejszínkrém

Tejszín 0,7l

Porcukor 8-12dkg

Pörkölt, darált dió vagy mogyoró 12-15dkg

Oldott zselatin 1,5dkg

A zselatint azonos mennyiségű vízzel készítsük el!

A tejszínhabot cukorral verjük fel!

A diót, mogyorót, mandulát a legvégén keverjük bele a felvert tejszínbe!

Tetszés szerint ízesíthetjük még különböző likőrökkel is.(dió, mandula)

A mogyoró krémhez lehet egy kicsi mogyoró krémet is tenni.

Megfontolandó!

A tejszínt tiszta edényben verjük fel, amit előzőleg hűtőben hűtsünk le!

Vigyázzunk, ne legyen avas, dohos a csonthéjas gyümölcs!

Mindig vizsgáljuk meg érzékszervileg!(Íz, illat, állag, szín)

A friss gyümölcsöket mindig mossuk meg!

Érzékszervileg nem megfelelő gyümölcsöt soha ne használjunk süteménybe, mert tönkre teheti az addigi munkánk!

Kellemetlen, ha a vendégsereg fintorog vagy látszik rajtuk, hogy kelletlenül fogyasztják el a süteményt.

Ha lehet, ne használjunk festéket, aromát.

A sütemény vagy torta tetejét díszítsük a jellegének megfelelően!

Természetesen számos töltelék létezik, de úgy gondolom, hogy egy kezdő sütögető, ebből már el tud indulni azon az úton, hogy saját maga kísérletezze ki a szájízének megfelelőt.