Történet a mák töltelékről.

Igaz vagy hamis?

Hol volt, hol nem volt, volt egy fiatal kezdő cukrász aki elment dolgozni egy híres cukrászdába. Amikor mákot kellett darálnia észrevette, hogy fertelmes szagot áraszt a zsák amiben a mák volt.

Miután jelezte a problémát,szólt a műhely fönöknek,hogy ki kéne dobni az egészet mert nagy valószinüséggel egér vizeletes lett a mák.

A műhelyfőnök jól leteremtette, hogy mit képzel mert hát akkor miből lenne un. habos-mákos sütemény, meg majd kisül a sütőben. Igy hát a fiatal kezdő cukrász (habár az elöző munkahelyén ilyet el sem tudott volna képzelni,)kénytelen-kelletlen le kellett volna, hogy darálja. De nem így tett: Titokban egy másik zsákból darálta le a kívánt mennyiséget. Majd miután elvégezte a feladatott, mivel lejárt a munkaideje hazament és élvezte a szabadnapjait.

Hogy mi lett a mákkal sajnos nem derült ki, de egy biztos, azokon a napokon is készült habos- mákos sütemény amikor szabadnapos volt a fiatal cukrász.

Tanúlság:

Ha cukrászként ilyen helyzetbe kerülsz, legyél kezdő vagy már tapasztalt, azonnal dobd ki a lejárt vagy szennyezett alapanyagot és utána szólj a vezető cukrásznak vállalva a következményeket, hiszen felelősséggel tartozol a vásárlók irányába.

A másik lehetőség, hogy ha félsz megtenni, akkor a jelenlétében, míg elmondod a problémát, úgy dobd ki.

Természetesen ahogy öregedett a cukrász az évek során számtalan lejárt szavatosságú alapanyaggal, késztermékkel találkozott ,s ahogy öregedett, egyre inkább elfogadták a véleményét.

Az öreg cukrász azért még készít mákos süteményeket, köztük habos -mákos süteményt is, de mindig eszébe jut, hogy hogyan verte át a tiltakozó műhelyfőnököt és tulajdonost akik félelemből vagy csak a profit miatt mondtak ellent a szakmai követelményeknek.