8.óra-Töltelékek II.

A töltelékek I. folytatása…

Vajkrémek

A vajkrémet, sütemények töltésére, bevonására vagy díszítésére használjuk.

A vajkrémet általában vajból, cukorból, tejből vagy tejszínből, és ízesítőanyagokból készítik.

A leggyakrabban sütemények töltésére és bevonására használjuk, de díszítésre is használhatjuk.

Egy régi vajkrém pl. liszt hozzáadásával  készül.

Készülhet: Fondannal -Egy rész fondan egy rész vaj

                    Cukorszörppel

                    Tojáshabbal

                    Porcukorral

Ízesített: pl. dió, mogyoró, csokoládé, kávé, gesztenye stb.

Előforduló hibák:

 A krém ikrás (összefutott)

 A hiba oka: sok a folyadék a krémben

                      vagy az alapkrémből vagy az ízesítőkkel bevitt anyagokból

Szemcsés, grízes a krém

A hiba oka: Az alapkrém főzete/cukor grízes lett vagy porcukorral készült, és nem oldódott fel teljesen.

Ízhibák

Vagy az alapkrém állott/avas vagy az ízesítésre használt anyagok rossz ízűek. (avas dió, poshadt gyümölcs)

Tartós töltelékek

Jell: Nemes alapanyagokból készül, hőkezeléssel

        Hosszabb ideig eltartható

        Csemegék töltelék anyaga

párizsi krém

Párizsi krém

Anyaghányad:

1kg vaj

80dkg cukor

30dkg csokoládé

20dkg kakaópor

6dl tejszín

1db van rúd

A cukrot és a tejszínt szálpróbáig felfőzzük 105-110°c

Hozzákeverjük a kakaót és csokoládét és a vajat, majd ezután táblázzuk.


A párizsi krém dúsítható pl. konyakos meggy, cukrozott gyümölcs, cukrozott narancshéj, megpörkölt mogyoró, kávé, kókuszreszelék.

nyeles lábos a praliné krémhez

Praliné krém

Olvasztott vagy főtt cukor+ megpörkölt mogyoró, dió, mandula.

Kihűlés után kakaóvaj vagy keményzsír (kókusz, pálma) hozzáadásával, hengergépen átengedve 2-3 szor.