Kakaós tejszínkrém

Egy másik ismertebb krém, a kakaós tejszínkrém.

Ez is egy könnyen elkészíthető krém, mégis a gyermekek és felnőttek nagy kedvence.

Az anyukáknak nincs nagyobb élmény, mikor a kis csemete összekenve magát, boldogan kér, az ezzel a krémmel készült süteményből még egy szeletet. S ha a ruhácskáját is össze tudja kenni, teljes lehet az öröm.

kakaopór

Kakaós tejszínkrém

Cukrozatlan kakaó 4dkg

Porcukor 12-14dkg

Zselatinpor 1,5dkg

Víz 1,5dl

Nem cukrozott tejszín (állati) 0,6dl

Forraljuk fel a vizet, majd fél perc múlva, folyamatos keverés mellett szórjuk rá a zselatint.

Hagyjuk kézmelegre hűlni.

Közben többször keverjük meg, nehogy csomós legyen.

A kakaót keverjük el szárazon a porcukorral.

Verjük habbá kézzel vagy géppel a tejszint.

Öntsük rá a kéz meleg zselatint a szárazon összekevert anyagokra.

Keverjük simára

Majd egy kevés, felvert tejszínhabbal keverjük simára az alapot.

A maradék tejszínhabot óvatosan forgassuk bele az alapba.

A porzselatint általában hideg vízbe teszik, hogy megduzzadjon, s utána felmelegítik.

Akinek ez a módszer jobban tetszik az így is csinálhatja.

Én mindenképp azt a verziót javaslom, ahol előbb a vizet felforralom, majd egy kis idő után belekeverem a zselatinport.

Egyébként pedig szeretem látni, ahogy hűl, és nem lep meg egy esetleges túlmelegítés során azzal, hogy elfolyik a krém, mert elvesztette a folyadékmegkötő képességét a zselatin.

Ugye nem volt nehéz?

Ez a krém lehet egyfajta alapkrém.

Tehet bele a kedves kísérletező rumot, durvára tört diót, pörkölt mogyorót.

De tehet bele cukrozott aszalt gyümölcsöt, vagy kevés nedvességet tartalmazó, friss gyümölcsöt (banánt) is felkockázva.

Az ízesítőkből, de akár nevezhetjük dúsító anyagoknak is, 10-20dkg-ot érdemes bele rakni, de a vállalkozó kedvűek kombinálhatják az ízesítésre szánt összetevőket is.

(Ne feledjük el, nem használunk festéket, aromát, ezért tűnhet soknak a 10-20 dkg a hozzáadott ízesítőkből.)

Ha pedig jó minőségű olvasztott étcsokoládét is rakunk az alaphoz, akkor nagyon finom csokoládés krémet kaphatunk.

Ehhez az alaphoz kb. 5dkg csokoládét javasolt tenni, viszont kóstoljuk meg, hogy elég édes az alap, és ha szükséges, akkor még egy kis porcukorral ízesíthetjük.

Ilyenkor a zselatinos alaphoz csurgassuk a csokoládét és keverjük simára.

Megfontolandó!

A dúsító anyagokat kivéve a friss gyümölcsöket az alappal keverhetjük!

A friss gyümölcsöt (pl. eper, őszibarack) felkockázott formában a tejszínhab bekeverése közben érdemes hozzáadni óvatosan!

A csokoládét tiszta, száraz edényben, gőz fölött olvasszuk meg, folyamatos keverés közben!

Ezt érdemes addig elvégezni míg a zselatin nem hűlt kézmelegre!