Gyümölcs töltelékek
Gyümölcsös tölteléket legtöbbször friss gyümölcsből, télen saját befőttből, ritkábban mirelitből készítek.
(A befőttnél csökkentem a felhasznált cukor mennyiségét)
A gyümölcsöt válogassuk át, mossuk meg, esetleg hámozzuk, az esetleges hibás részeket vágjuk ki.
A süteménytől függően szeleteljük, vágjuk kockára , keverjük, törjük pépé.
A gyümölcsöket lehet főzni, de nyersen is felhasználhatjuk.
Ha főzöm, ezt a régi bevált receptet használom.
Ha lédús a gyümölcsünk, először nyomkodjuk ki, és ezt a levet használjuk a készítéshez.
Ha nem elég, akkor pótoljuk vízzel.
A gyümölcslé felét az egész cukorral, csipet sóval tegyük fel forrni.
A kukoricakeményítőt a maradék gyümölcs levével keverjük simára.
A felforrt, cukros gyümölcslére öntsük a simára kevert pépet, és sűrűsödésig főzzük.
A gyümölcsöt keverjük bele, és csak addig főzzük, míg nem kezd el rotyogni.
Hagyjuk kihűlni, majd egy kis átkeverés után felhasználjuk, vagy még forrón, kisült piskóta felületére önthetjük.
Tovább lehet gazdagítani durvára aprított, pörkölt dióval, vagy csokoládé darabkákkal is.
Ezt a receptet használhatjuk pl. meggyhez, almához, és szilvához is.
A gyümölcsnek megfelelően további ízesítőket is használhatunk: rum, fahéj, citrom leve, vanília.
Gyümölcs töltelék főzve
Magozott, darabolt gyümölcs 40dkg
Gyümölcs leve vagy víz 2dl
Kristálycukor 15dkg
Kukoricakeményítő 5dkg
Egy csipet só
Ha nagyon extravagáns tölteléket készítenénk, akkor pl. banánt és kókuszt kombináljuk egy kis csokoládéval.
A kókuszt pörköljük meg egy serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjen meg, majd annyi tejben amennyi ellepi, rövid ideig főzzük.
Majd hűtsük ki.
Ezután annyi pépesített banánt adjunk, hozzá amennyi felveszi a felesleges folyadékot.
A banán ne legyen barna, plöttyedt.
Apróra tört, vagy reszelt étcsokoládét keverhetünk bele.
(Ezt a krémet például csak sima piskóta lapra szoktam rákenni, de néha kenek előtte a lapra egy kis párizsi krémet is. Ilyenkor hagyom, hogy a párizsi krém félig megdermedjen a piskótán, ami lehet fehér vagy barna piskóta lap is.)Tölthetjük tortalapok közé, tortának. De egy piskóta( amit itt nézhetsz meg)lapra kenve fel is tekerhetjük.
Ennél a receptnél szándékosan nem írtam mennyiséget és arányokat. Ez legyen mindenkinek a sajátja. Bátran kísérletezzetek!