7.óra-Töltelékek I.
Töltelékek
Jelentőségük: Változatossá teszi a készítményeket
Növeli a tápértéket, élvezeti értéket
Gyümölcs töltelékek
-Tartósított: dzsem, íz, lekvár
-Friss gyümölcs töltelékek
-Befőtt töltelékek
-Mirelit gyümölcsök
-Gesztenye püré
Tejszínkrémek
Rövid ideig eltartható (16h-ig)
Fajtái: -cukrozott tejszínhab-indiáner
-eper tejszínkrém
-tuti-fruti tejszínkrém-vegyes gyümölcs
-kávé tejszínkrém kávéfánk
-csokoládé tejszínkrém-Rigó Jancsi krém: cukrozott tejszínhab+ olvasztott étcsokoládé
-Natúr párizsi: kakaopór+csokoládé+cukor+vanilia rúd vagy cukor,
kevés tejjel vagy tejszínnel szálpróbára felfőzve.
Oroszkrém:
Krémport, Lisztet, tojást kevés hideg tejjel csomómentes péppé keverjük.
A maradék tejet az összes cukorral és a van. rúddal vagy cukorral felforraljuk.
A felforrt tejet a péphez adjuk és felfőzzük, míg az edény falától nyúlósan el nem válik. Fontos a legalább kétszeri hőkiegyenlítés.
Kihűtjük, simára keverjük.
Hozzáadjuk a cukrozott gyümölcsöt vagy rumba áztatott mazsolát. Majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot
és legvégül az olvasztott zselatint.
Tojáskrémek
Sárgakrém anyaghányad: 1l tej
6db egész tojás
30 dkg kr. cukor
BL55 liszt 14 dkg
Van. Cukor 2 dkg vagy ¼ van. rúd
Lisztet, tojást kevés hideg tejjel csomómentes péppé keverjük.
A maradék tejet a cukor 1/3 részével és a van. rúddal vagy cukorral felfőzzük.
A felforrt tejet a péphez öntjük, besűrítjük, míg az edény falától nyúlósan el nem válik. Fontos a legalább kétszeri hőkiegyenlítés.
Közben a tojásfehérjét a többi cukorral habbá verjük és még a forró tojás péphez hozzáadjuk. Összekeverjük. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét(habot).