7.óra-Töltelékek I.

Töltelékek

Jelentőségük: Változatossá teszi a készítményeket

                          Növeli a tápértéket, élvezeti értéket

Gyümölcs töltelékek

-Tartósított: dzsem, íz, lekvár

-Friss gyümölcs töltelékek

-Befőtt töltelékek

-Mirelit gyümölcsök

-Gesztenye püré

Tejszínkrémek

Rövid ideig eltartható (16h-ig)

Fajtái: -cukrozott tejszínhab-indiáner

           -eper tejszínkrém

           -tuti-fruti tejszínkrém-vegyes gyümölcs

           -kávé tejszínkrém kávéfánk

           -csokoládé tejszínkrém-Rigó Jancsi krém: cukrozott tejszínhab+ olvasztott étcsokoládé

           -Natúr párizsi: kakaopór+csokoládé+cukor+vanilia rúd vagy cukor,

kevés tejjel vagy tejszínnel szálpróbára felfőzve.

Oroszkrém:    

 Krémport, Lisztet, tojást kevés hideg tejjel csomómentes péppé keverjük.

A maradék tejet az összes cukorral és a van. rúddal vagy cukorral felforraljuk.

A felforrt tejet a péphez adjuk és felfőzzük, míg az edény falától nyúlósan el nem válik. Fontos a    legalább kétszeri hőkiegyenlítés.

Kihűtjük, simára keverjük.

Hozzáadjuk a cukrozott gyümölcsöt vagy rumba áztatott mazsolát. Majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot

és legvégül az olvasztott zselatint.

Tojáskrémek

Sárgakrém anyaghányad: 1l tej

                                              6db egész tojás

                                              30 dkg kr. cukor

                                              BL55 liszt 14 dkg

                                              Van. Cukor 2 dkg vagy ¼ van. rúd

Lisztet, tojást kevés hideg tejjel csomómentes péppé keverjük.

A maradék tejet a cukor 1/3 részével és a van. rúddal vagy cukorral felfőzzük.

A felforrt tejet a péphez öntjük, besűrítjük, míg az edény falától nyúlósan el nem válik. Fontos a legalább kétszeri hőkiegyenlítés.

Közben a tojásfehérjét a többi cukorral habbá verjük és még a forró tojás péphez hozzáadjuk. Összekeverjük. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze a tojásfehérjét(habot).