3. óra-Munkaeszközök
A cukrásznak mindig gondoskodnia kell arról, hogy munka kezdés előtt azok az eszközök és szerszámok melyekkel dolgozni fog, azok mindig tiszták legyenek.
Számtalan eszköz létezik arra, hogy a cukrász megkönnyítse a munkáját. Ezek közül nézzük a legfontosabbakat melyekkel egy cukrászüzemnek rendelkeznie kell.
Nyújtófák: tésztaposzton használják.
klasszikus, beosztó, szurkáló, recés, mintázó


Kések: szeletelésnél, díszítésnél használják.
Szeletelő, kenő kés, dobos, gyümölcs hámozó

Formák: tésztaposzt használja.
Kerek, szögletes, szív, ovális, kuglóf, őzgerinc


Idomcsövek: díszítésnél használják.
Sima és csillag–



Kiszúrók

Nyeles lábas, és fémtál több méretben-főzéshez, melegítéshez használják.


Üst: kisebb- nagyobb főzéshez, melegítéshez használják.

Sziták szűrők, kisebb- nagyobb, liszt szitáláshoz, leveses gyümölcsök szűréséhez vagy passzírozáshoz.

Kanalak: méréshez, kostoláshoz használják
mérőkanál, evőkanál, műanyag kiskanál

Sütőlemezek: sütéshez, esetleg félkésztermék tárolásához használják.
régebben vas, mostanság alumínium, vagy perforált,
Habzsákok: díszítéshez, teasütemény, valamint képviselő és eckler fánk készítéséhez.
textil, szilikon, nylon, egyszer használatos
Habverők: különböző méretben és fajtában.

Habkártyák, spatulák

Mártóvilla- 2 vagy három ágú

Tortalemez: (dekli), torták szeletek tárolásához, de befejező műveletek elvégzéséhez is.
kerek vagy szögletes formában.
Áthúzó rács: (Gitterrács) különböző méretben-mignonok, csemegék, bonbonok, islerek áthúzásához, mártásához
Ecsetek: felület kenéséhez, tortadíszítéshez
hagyományos, szilikon

Mérőeszközök:
kancsók, poharak,

Hőmérők: cukor– cukorfőzésnél használjuk.

–maghőmérő– sütemények belső hőmérsékletét mérjük
– hűtő hőmérő- hűtő hőfokának méréséhez