1. óra-Cukrászüzem részei

Műhelyben

Fontos, hogy egyirányú anyagmozgatás jöjjön létre a gyártás során!

Kis, közép, és nagyüzem létezik

Raktárak

Anyagraktár:

– nehéz áru pl. liszt cukor

– szárazáru pl. konzerv kakaó

– földes áru pl. zöldség gyümölcs

– tojás raktár-hűvös hely


Félkészárú rakták: anyagraktár elkülönített része is lehet

Pl. kisült piskóta lapok, krémlapok, linzerlapok


Készárú raktár: általában hűtőkamrában külön polcon

Pl. uzsonna sütemény, pékáru


Kézi raktár: lisztes láda, aromák, festékek

Fogyó eszköz és tisztítószer raktár

Előkészítő: nyersanyagok előkészítése a további feldolgozáshoz

Cukrászműhely: itt történik a termelés, amely posztokra tagolódik pl. sütőposzt, tésztaposzt.

Mosogató: fekete mosogató három fázis

Hűtőberendezések helyisége: hűtők ,fagyasztóládák, fagylaltgép

Expediáló helyiség: sütemények csomagolása és kiszállításra történő előkészítése

Szociális helyiség: öltöző, wc

A cukrászüzem tagolása:

nyersanyagraktár-előkészítő-tésztakészítő-sütő-kikészítés-expedíció

Optimális esetben ez a helyes termelési útvonal!